Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Dieta cukrzycowa – co wolno, a co nie? Na co szczególnie musisz uważać?

W leczeniu cukrzycy nie warto opierać się tylko na lekach. Bardzo ważna jest odpowiednia dieta, która w naturalny sposób ograniczy ilość cukru we krwi. Nie jest ona lekka i wymaga posiadania wagi i rozpisanego indeksu glikemicznego produktów. Jednak ściśle przestrzegana pomoże poprawić twój stan zdrowia. Pewnie zastanawiasz się, czym jest dieta cukrzycowa. Co wolno, a co nie. Co zaszkodzi, a co będzie korzystne dla twojego organizmu. Pomagamy rozwiać twoje dylematy!

Jakie są cele diety cukrzycowej?

Jednym z najistotniejszych elementów terapii jest dieta cukrzycowa. Co wolno, a co nie? To pytania, na które warto znać odpowiedź, bo spełnia ona ważne cele:

- pomaga utrzymać prawidłową masę ciała;

- pomaga w utrzymaniu odpowiedniego stężenia lipidów;

- jest bardzo ważna, jeśli chodzi o prawidłowy poziom glukozy we krwi;

- wspomaga utrzymywanie odpowiednich wartości ciśnienia tętniczego;

Dlatego warto poznać założenia tej diety i trzymać się ich. Wpłynie to korzystnie na zdrowie i samopoczucie.

Dieta cukrzycowa – co wolno, a co nie? Odpowiadamy!

Posiłki diabetyków nie muszą być wolne od węglowodanów. Powinny one stanowić około 45% całości dziennego pożywienia. Jednak ważne jest, żeby ich indeks glikemiczny nie przekraczał 55. Tłuszcze powinny wypełniać około 35% dziennego zapotrzebowania, białko – około 15%. Co wolno, a co nie? Wskazane są:

- różnego rodzaju produkty zbożowe, na przykład pieczywo żytnie i razowe, kasza jaglana i gryczana, płatki owsiane;

- warzywa takie jak ogórki, pomidory, sałata, kalafior, kapusta, szparagi;

- owoce – truskawki, pomarańcze, brzoskwinie, jagody;

- produkty mleczne, na przykład chude sery czy jogurty naturalne;

- mięso i wędliny – indyk, kurczak, wołowina, ryby;

- tłuszcze roślinne, na przykład oliwa z oliwek;

Są też produkty, których bezwzględnie należy unikać. Nie sprzyjają one diabetykom. Na liście tej znajdziesz:

- warzywa, które zostały rozgotowane;

- ziemniaki, zwłaszcza puree z nich zrobione;

- frytki;

- mąka pszenna i wszystko, co jest z niej upieczone – na przykład chleb i bułki;

- winogrona i banany;

- miód, dżemy;

- czekolada mleczna i inne słodycze, na przykład batony i ciastka;

- kaczka, wołowina, baranina;

- tłuszcze zwierzęce;

Indeks glikemiczny tych produktów jest bardzo wysoki i nie służy osobom z chorym na cukrzycę. Kiedy już wiesz, jak ważna jest dieta cukrzycowa, co wolno, a co nie, przestrzegaj tego. Stawką jest twoje zdrowie.

Dla diabetyka dieta cukrzycowa. Co wolno, a co nie?

Przestrzeganie diety wykluczającej dużą ilość popularnych produktów nie jest łatwe. Ciężko jest znaleźć odpowiednie restauracje, do których można pójść ze znajomymi. Nie jest łatwo wykluczać te produkty, które są podstawą menu twojej rodziny. Jednak robisz to dla swojego zdrowia – a jest ono cenne. Kiedy już wiesz, jak ważna jest dieta cukrzycowa, co wolno, a co nie – zacznij działać. Ogranicz produkty o wysokim indeksie glikemicznym i ciesz się lepszym samopoczuciem!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl